Velgen

Velgen

Pulse CyclingA�biedt verschillende mountainbike en racefiets velgen aan.
De racefiets velgen verschillen voornamelijk in hoogte en de mountainbike velgen verschillen voornamelijk in breedte. Daarnaast bieden wij ook nog asymmetrische mountainbike velgen aan. Om de juiste velg te kunnen kiezen worden de verschillende eigenschappen op deze pagina verder toegelicht.

Onze carbon velgen gemaakt van T700 Carbon. Dit type carbon zorgt ervoor dat de velg niet begint te smelten onder hoge temperaturen.

Hoogte

Pulse Cycling biedt velgen in verschillende hoogtes.
De velghoogtes die wij momenteel aanbieden zijn 38mm, 50mm, 60mm en 80mm.

Uiteraard hebben deze verschillende hoogtes allemaal hun voor en nadelen.
Deze verschillende eigenschappen zullen hieronder worden toegelicht.

Hoe hoger de velg, hoe stijver het wiel. Een stijver wiel reageert veel directer op stuurbewegingen. Deze stijfheid zorgt echter wel voor minder comfort op de fiets. Rij je veel op klinkers dan zal een wielset met een lage velg dus veel fijner rijden.

Daarnaast vangt een lage velg ook veel minder zijwind dan een hoge velg. Een hogere velg is daarentegen meer aerodynamisch dan een lage velg en zal dus ook tijdwinst opleveren.

In de meeste gevallen is een hogere velg wel iets zwaarder dan een lagere velg. Voor de echte weight weenies zal een lagere velg dus interessanter zijn.

Breedte

Pulse Cycling biedt mountainbike velgen met de volgende interne breedtes voor Cross Country en All mountain.
Cross Country velgen met 22mm, 25mm en 30mm interne breedte.
All Mountain velgen met 35mm en 45mm interne breedte.

Uiteraard hebben deze verschillende breedtes allemaal hun voor en nadelen.
Deze verschillende eigenschappen zullen hieronder worden toegelicht.

Hoe breder de velg, hoe stijver het wiel. Een stijver wiel reageert veel directer op stuurbewegingen. Deze stijfheid zorgt echter wel voor minder comfort op de fiets. Dit kan je echter compenseren doordat je bij een brede velg met een lagere bandenspanning kan rijden.

Een lagere bandenspanning en brede band zorgen beide voor meer comfort grip. Door gebruik te maken van zowel een brede velg als een brede band zorg je voor een zo laag mogelijke rolweerstand. Daarnaast zit een brede band veel beter op een brede velg dan op een smalle velg waardoor hij op bochtige parcoursen veel fijner zal rollen.

In de meeste gevallen is een bredere velg wel iets zwaarder dan een smallere velg. Voor de echte weight weenies zal een smallere velg dus interessanter zijn.

Asymmetrisch

Pulse Cycling biedt naast de gewone mountainbike velgen ook asymmetrische velgen met verschillende interne breedtes voor Cross Country en All mountain.
Asymmetrische Cross Country velgen met 23mm, 26mm en 28mm interne breedte.
Asymmetrische All Mountain velgen met 32mm, 34mm (27,5inch) en 38mm (29inch) interne breedte.

De voor- en nadelen van de verschillende interne breedtes zijn al verder toegelicht in het kopje hierboven maar waarom zou je voor een asymmetrische velg kiezen in plaats van een gewone mountainbike velg?

Ten eerste is het goed om te weten dat een asymmetrische velg alleen nut heeft voor een achterwiel en voor wielen met schijfremmen. Zowel schijfremmen als een cassette op het achterwiel zorgen voor een andere geometrie van de naaf waardoor de spaaklengtes niet aan beide kanten gelijk zijn. De veranderde geometrie zorgt ook voor een verschil in spaakspanning tussen de linkerkant en de rechterkant van het wiel. Door te kiezen voor een asymmetrische velg zal dit spanningsverschil verminderd worden en zal het wiel stijver worden.

 

 

Remrand

Pulse Cycling biedt racefiets velgen aan met een aluminium of carbon remrand. Uiteraard hebben deze remranden andere eigenschappen.
Deze verschillende eigenschappen zullen hieronder worden toegelicht.

Een aluminium remrand levert betere remprestaties en is duurzamer dan een carbon remrand. Daarnaast is aluminium beter bestand tegen de hoge temperaturen die vrij kunnen komen bij veelvuldig remmen tijdens bijvoorbeeld een afdaling.

Een velg met een carbon remrand is wel lichter en is daardoor interessanter voor de echte weight weenies.